Oholeguy Odolkia & Zurrakapote.

Buenos Aires / Argentina

Danielen aitona Buenos Airesera iritsi zen 1895ean Iparraldetik eta iritsi bezain laster egin zuen lehenengo gauzetako bat  “Buenos Aireseko Iparraldekoa” euskal etxea sortzea izan zen.

Haurra zenean, bere aitak ospatzen ziren euskal jai guztietara eramaten zuen. Festa horiek Danielek maitasun handiz  gogoratzen ditu. Beti txerri haragia prestatzen zuten eta bere aitaren anai batek odolkiz betetako zartagin handi bat prestatzen zuen. Danieli ikaragarri gustatzen zitzaizkion plater hauek.

Euskal kulturarekiko duen maitasuna bere aitaren lagun baten, “el vasco Atotxa”-ren, ondorioz da. Gizon hau euskal mitologiaren maitale bat zen eta Danielek zirrara handiz entzuten zituen berak kontatzen zituen istorioak. Kontaerak entzuten zituen bitartean mendi eta ibai magiko horiek irudikatzen zituen. Urteetara, paisaia horiek ezagutzen zortea izan zuen.

Euskal gastronomiaren maitale amorratua da bere aitonaren erruz. Lehendabizi, bakailaoa pil-pilean errezetarekin maitemindu zen, gero Tolosako babarrunez eta ondoren, Zurrakapoteaz. Azken errezeta hau du bideo honetan hizpide.

Errezeta ikusi

Oholeguy

Gutxi ezagutzen da abizen honen jatorriaz, frantses euskal jatorrikoa dela eta bere esanahia honakoa dela izan ezik: taulen tokia. Hala ere, bada esaera herrikoi bat hori izendatzen duena: "Oholeguy-ren pontxoa baino handiagoa" … Montevideora egindako ganadu estropaden garaian, Oholeguy tropere handi eta sendo bat (bere altuera 2 metro ingurukoa izango zela diote), abereak entregatu eta kobratutako erreekin pontxoa erostera joan zela kontatzen da. Dendan, eta bat baino gehiago probatu ondoren, Oholeguy-k aurkitu zuen bat nahiko fina, bere gustukoa izan zena, primeran geratzen zitzaion, baina prezioa kontsultatzean oihu egin zuen: "Ez daramat, handia geratzen zait!". Oholeguy-ren sendotasunak birtualki ezinezko egiten du pontxoren bat handi geratzea!

Toparen errezeta historia honetan inspiratuta

Eskuragai

Oholeguy Odolkia & Zurrakapote

otsailak 5etik martxoak 31ra

Gozatu ezazu TOPA Sukalderían

Oholeguy Odolkia & Zurrakapote

Oraingoan, Topa Sukalderia-ko taldeak, Daniel Oholeguy-en Odolkia eta Zurrakapotea erreza berrinterpretu du. Plater zaporetsu honetaz gain, behin eta berriz errepikatu nahiko duzun edari bat izango dugu.

Dokumentala

Itxi

Errezeta

Osagaiak 4 pertsonentzat

  • Barazki odolki 1
  • 30 g oliba olio
  • Zartaginean txigortutako ogia
  • Ardo beltz botila 1
  • 150 g sagar
  • Kanela-adar erdia
  • 80 g ezti
  • Odolkia egiteko, berotu olioa zartaginean.
  • Odolkiaren azala kendu, eta edukia zartaginean olio beroarekin sukaldatu.
  • Eta zurrakapoterako, berotu ardo beltza lapiko batean.
  • Txikitu eta gehitu sagarra, kanela eta eztia.
  • Kendu sutik eta utzi beratzen bi orduz.
  • Izotzarekin zerbitzatu.

Topa Sukalderiak Beasaingo barazki-odolkia erabiltzen du, eta bere mole famatuarekin, piparrekin, sagar errearekin eta totopoekin zerbitzatzen dute. Toparen zurrakapoteak, Errioxako edari klasiko honetan inspiratuta, sagarra, anana eta kanela daramatza. Nahasketa hau platerarekin primeran doa.